Terug naar alle evenementen

Je geld in je jonge leven - VOLZET

Dinsdag 15 oktober 2024
13.30 u. - 15.30 u.

Inhoud

Iedereen wil op reis. Iedereen wil een mooi huis. Iedereen wil een auto. Iedereen wil minder werken. Maar hoe moeten we dat allemaal betalen? 

Jongeren maken zich alsmaar meer zorgen over geld. Over hoeveel ze willen verdienen. Over hoe ze met geld moeten omgaan. Of het beter is om te sparen of alles zo snel mogelijk te beleggen. In deze science bar spreken Johan Halsberghe (Arteveldehogeschool) en Jonathan Maes (Howest) over financiële geletterdheid bij jongeren. Zijn de zorgen over de bankrekening terecht of hebben jongeren wel nog steeds een financiële toekomst?

Sprekers

Johan Halsberghe (Arteveldehogeschool)

Johan is programmacoördinator Financiën & Verzekeringen in het expertisenetwerk Business & Management aan Arteveldehogeschool. Hij begeleidt er studenten in hun groei tot financiële experten en houdt de vinger aan de pols met wat er leeft in het werkveld.  Daarnaast brengt hij als zelfstandige in de onderneming Al-fin financiële kennis op een toegankelijke en laagdrempelige wijze tot bij het brede publiek: van basiszaken zoals persoonlijke administratie tot complexere kwesties zoals successie. Zo helpt Johan mensen te navigeren door het financiële landschap met voldoende vertrouwen en een heldere blik. Hij schreef het boek Je geld en je leven, een financiële en praktische gids voor jongeren en jongvolwassenen.

Jonathan Maes (Howest)

Jonathan is onderzoekscoördinator van de cluster Bedrijf & Organisatie bij Howest en helpt bedrijven in hun digitaliseringstrajecten door datagedreven inzichten en strategische begeleiding. Jonathan heeft een academische achtergrond in communicatie, businessmodellen en strategische business analyse en is bestuurder van een consultancybedrijf. Wanneer hij niet onderzoekt of onderneemt houdt hij zich bezig met de beurs en de financiële wereld. Jonathan wil ook binnen Howest inzetten op het verhogen van de financiële geletterdheid van studenten en vindt het vooral belangrijk dat er een realistisch beeld wordt geschept. Geen verdoken piramideschema's, dure investeringscursussen en onrealistische verwachtingen dus, maar wel een degelijke basis van financiële vaardigheden en kennis die je een leven lang bijblijven.

Moderatie Globelink

Globelink is een landelijke jeugddienst die projecten opzet met jongeren (16 - 26 jaar) rond duurzame, solidaire en rechtvaardige thema's. Vanuit haar expertise begeleidt ze met veel enthousiasme en plezier participatieve trajecten en alles wat daarbij komt kijken.

Enkele vragen die tijdens een voorbereidende les of in de Science bar aan bod kunnen komen

  • Zijn jongeren voldoende financieel geletterd?

  • Zal het nog mogelijk zijn voor jongeren om een huis te kopen?

  • Is investeren in cryptocurrency een goed idee?

  • FIRE (Financial Independence, Retire Early): goed idee of een rechte lijn naar bankroet?

Educatieve bronnen

Wil je graag inschrijven voor deze Science Bar maar heb je nog een vraag?
Neem dan contact met ons op en je hoort snel van ons!

Vorige
Vorige
8 oktober

Slim omgaan met AI in de klas - VOLZET

Volgende
Volgende
5 november

Je geld in je jonge leven - VOLZET