Terug naar alle evenementen

Fake news: steeds vaker misleid? 2

Donderdag 14 maart 2024
13.30 u. - 15.30 u.

Inhoud

Valse advertenties van Bekende Vlamingen, desinformatie over de oorlog in Oekraïne, onwaarheden over het coronavirus... Het internet staat bol van de berichten die niet waar blijken te zijn. Wat is fake news en hoe kan je het herkennen? Vormt fake news een bedreiging voor onze samenleving of is het verhaal belangrijker dan de feiten? Schrijf je in voor deze science bar met sprekers Broos Claerhout (Howest / Quindo Kortrijk) en Jan Boesman (Arteveldehogeschool in Gent), want jongeren worden dagelijks overstelpt met berichten via hun gsm. Brandend actueel? Reken maar van yes!

Sprekers

Broos Claerhout (Howest)

Door zijn passie voor projecten die inzetten op verbinden en versterken van individuen, groepen en de samenleving is Broos Claerhout sinds 2014 aan de slag bij de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), als onderzoeker en coördinator van het Kortrijkse Medialab Quindo, waar mediaproductie en storytelling als methodiek voor empowerment van jongeren onderzocht wordt. Door jongeren te begeleiden bij het maken van mediaproducten en het vertellen van verhalen komt hij actief in aanraking met de (mogelijke) impact van verhalen, nieuws en fake news. Broos heeft een passie voor participatief doelgroepwerk, ethische journalistiek, human-centered design, wandelschoenen, playlists en paneermeel.

Jan Boeman (Arteveldehogeschool)

Jan Boesman is lector en senior onderzoeker Media en Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent, waar hij zich toespitst op de studie van nieuwsgebruik en desinformatie bij kinderen en jongeren. Eerder was hij werkzaam voor de VUB, de KU Leuven, en de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij onder meer onderzoek deed naar framing op nieuwsredacties, tools voor een constructiever online debat, en naar de maatschappelijke betekenis van sportjournalistiek. Als voormalig sportjournalist schreef Boesman boeken over doping en racisme in het wielrennen.

Moderatie Globelink

Globelink is een landelijke jeugddienst die projecten opzet met jongeren (16 - 26 jaar) rond duurzame, solidaire en rechtvaardige thema's. Vanuit haar expertise begeleidt ze met veel enthousiasme en plezier participatieve trajecten en alles wat daarbij komt kijken.

Enkele vragen die tijdens een voorbereidende les of in de Science bar aan bod kunnen komen

  • Wordt nog aangevuld.

Stel je vraag

Wil je graag inschrijven voor deze Science Bar maar heb je nog een vraag?
Neem dan contact met ons op en je hoort snel van ons!

Vorige
Vorige
5 maart

Tijd voor klimaatactie: van weten naar doen 2

Volgende
Volgende
16 april

Influencers: virtuele vrienden of creatieve ondernemers?